Going out with a bang!

In september vindt de tiende editie plaats van Can'Art. De tiende én laatste editie van ons kunstenfestival. Was het dan geen succes? Natuurlijk wel. We verwelkomden afgelopen jaar naar schatting 4000 bezoekers op het domein van Hoeve Van de Walle. Is de organisatie het beu? Uiteraard niet. Onze ploeg kon op meer vrijwilligers en geëngageerde jongeren rekenen dan ooit. Vinden we geen artiesten meer? We geloven niet dat deze vraag écht in je zou opkomen. Maar voor alle duidelijkheid; artiesten kwamen zich zélf aandienen. En toch... Can'art stopt ermee.

Tien jaar geleden groeide het idee voor dit evenement aan de toog van vzw ‘t Molentje. Het moest een plek worden met de sfeer van een festival. Iets waar je bij moest geweest zijn, en iets waarover er een jaar lang zou naverteld worden. Iedereen van Kuurne en omstreken moest er zijn plek kunnen vinden;  achter de toog, aan de bar, in het publiek of op het podium.

Participatie was één van de kernwoorden. Kunst mocht niet abstract, ver weg, of onbegrijpelijk zijn. Kunst moest enthousiasmeren, verwonderen en actief aanzetten tot creëren en experimenteren. Bovenal moest het laagdrempelig en gratis zijn. Na tien jaar zijn we trots te kunnen zeggen dat we in ons opzet geslaagd zijn.

Maar waarom dan stoppen? We zijn het aan onszelf verplicht! Jaar na jaar innoveren en keer op keer verrassen, zit in ons dna. En langzamerhand vergroot de kans dat we op automatische piloot organiseren. We willen absoluut vermijden dat we ons vastklampen aan een duidelijk uitgewerkt draaiboek of een vooraf uitgestippeld scenario. We moeten durven afwijken van ons sterk format. Het spreekt voor zich dat we eerst nog eens alles op alles zetten om van die tiende editie een nooit gezien cultureel feest te maken. Going out with a big bang! Voor minder dan dat, gaan we niet.

Maar wat daarna? Helaas, daarover kunnen we nog niets vertellen. Niet omdat we dit liever met een geheime genootschap in donkere krochten willen bedisselen. Maar we hebben op dit moment zelf geen flauw idee. Onze vzw, die Can'art organiseert, blijft wél bestaan. En de leden van die vzw 'De Orde Van De Eend' gaan nadenken over een nieuw concept. We zijn er van overtuigd dat uit onze big bang een universum aan mogelijkheden en ideeën zal geboren worden. We starten met een propere lei, een onbeschreven blad, en houden je op de hoogte. Wordt het opnieuw een festival, of pop-up art doorheen het hele jaar ? Trekken we opnieuw naar die prachtige hoeve, of doen we het in jouw huiskamer ? Dat zijn vragen waarop we zelf nog het antwoord niet kennen. Daarover gaan we pas samen zitten na de tiende editie van Can'Art. Want we kunnen het niet genoeg benadrukken; the 'last and final edition' van Can'Art verdient eerst al onze aandacht.

We hebben enorm veel zin in Can'Art. En we beloven je een knaller. Hopelijk ben je even enthousiast als wij en ben je er ook opnieuw bij; als sponsor, als artiest, achter de toog, aan de bar, of in het publiek. En hopelijk kunnen we ook daarna op jou blijven rekenen. Als een pleitbezorger of leverancier van nieuwe ideeën, als een enthousiaste deelnemer, als een klankbord voor wat we je zullen presenteren.

Van harte bedankt!
Het team van vzw Orde Van De Eend